Kruipruimte uitgraven voor extra woonruimte

Kruipruimte uitgraven voor extra woonruimte

Steeds meer mensen kiezen ervoor om hun huis of kantoor uit te breiden. Het meest populair is nog altijd een aanbouw of opbouw, maar de kruipruimte uit laten graven om vervolgens te onderkelderen wordt ook steeds populairder. Steeds vaker zien we dat mensen de ruimte onder hun woning of pand willen gaan benutten. Door je huis te laten onderkelderen creëer je relatief voordelig meer woonruimte. 

De gemiddelde kruipruimte in de Benelux is 40 tot 80 centimeter hoog. Deze hoogte is net genoeg om isolatie aan te brengen, maar natuurlijk veel te ondiep om de ruimte onder je woning structureel te gebruiken. Door de kelder uit te graven zorg je voor meer ruimte onder je huis. Je kan ervoor kiezen om slechts 10-70 centimeter uit te diepen, zodat je er enkel voor reparaties of isolatie beter bij kunt. Maar nog beter is natuurlijk het uitdiepen tot een hoogte van 180 tot 240 centimeter. Deze hoogte zorgt ervoor dat je extra woonruimte onder je woning creëert. 

Kruipruimte uitgraven: wat kost het?

Het is dus mogelijk om de ruimte onder je woning te benutten voor meer woonruimte. Je kan zelf bepalen hoeveel zand je wilt laten weghalen door een zuigspecialist. Dit wordt meestal gedaan door een zuigwagen in te zetten. Je kan zelf bepalen hoeveel centimeter je de kruipruimte wilt laten uitgraven. Als je een kelder onder je woning wilt creëren dan is een diepte van minimaal 180 tot 240 centimeter aangeraden. Na het uitgraven van de kruipruimte moet er betonnen wanden aangebracht worden om zo een kelderruimte te creëren. Voor het uitgraven van een eengezinswoning moet je ongeveer 3000 tot 6000 aan kosten rekenen voor enkel het zand zuigen. Een complete kelder, waarvoor de bouwkundige werkzaamheden en de afwerking door een aannemer uitgevoerd moeten worden lopen de kosten op tot ongeveer 40.000 á 50.000 euro.