Wat te doen bij een vermoeden van asbest in huis?

Wat te doen bij een vermoeden van asbest in huis?

Sinds 1994 is het verboden om asbesthoudende materialen te gebruiken, echter is het wel mogelijk dat er in huizen die voor 1994 gebouwd zijn asbest aanwezig is. Asbest werd in het verleden enorm veel gebruikt in diverse materialen. Onbeschadigd asbest kan geen kwaad, maar ben je van plan om te verbouwen? Dan de mogelijke aanwezigheid van asbest gevaarlijk zijn, daarom is het verstandig om een asbestonderzoek uit te laten voeren. Lees verder als je precies wilt weten wat je moet doen bij een vermoeden van asbest in huis.

Asbestinventarisatie aanvragen

Om zeker te weten of er asbest in je huis aanwezig zit is het nodig om een asbestonderzoek uit te laten voeren. Asbesthoudende materialen hebben een vezelachtige structuur, echter is dit niet te zien bij onbeschadigd materiaal. Daarom is het nodig om een gecertificeerd asbestinventarisatiebedrijf in te schakelen. Die kan vaststellen of er asbest in je huis zit. Gemiddeld kost een asbestonderzoek tussen de €250 tot €800 euro. Toch loont het om dit te doen, want als je tijdens het verbouwen erachter komt dat er asbest aanwezig is, dan betaal je nog veel meer.

Wat te doen bij asbest in huis?

Blijkt uit het asbestonderzoek dat er asbest in je huis verwerkt is, dan zijn er twee opties: het asbest moet verwijderd worden of het asbest moet blijven zitten. Bij onbeschadigde vezels die nog stevig vastzitten kan het veiliger zijn om het asbest te laten zitten. Als dit het geval is dan wordt er een asbestbeheerplan geschreven om te voorkomen dat de asbest veilig blijft zitten.

Asbest laten verwijderen of zelf doen?

Als uit de asbestinventarisatie is gebleken dat het materiaal gevaarlijk is, dan is het verstandig om een gecertificeerd asbestsaneringsbedrijf in te schakelen. Bij minder dan 35 vierkante meter asbesthoudende materialen per gebouw mag je als particulier zelf de asbest verwijderen, tenzij dit te gevaarlijk is. Een melding maken bij de gemeente voor het (laten) verwijderen van asbest is altijd nodig. Wil je de asbest laten saneren door een gecertificeerd bedrijf? Vraag bij P3 Asbest naar de mogelijkheden.