Werkhandschoenen kopen, waar moet ik op letten?

Werkhandschoenen kopen, waar moet ik op letten?

Ben je werkzaam in de bouw of GWW-sector? Dan weet je maar al te goed hoe belangrijk het is om over de juiste werkhandschoenen te beschikken. De hele dag door vertrouw je op de functionaliteit van je handen. Daarnaast verhoog je de veiligheid op de werkvloer met praktische werkhandschoenen. Toch is het niet voor iedere werknemer even makkelijk om de juiste handschoenen te vinden. Het aanbod is reuze en daardoor raak je al snel overweldigd. Daarom geven we in dit artikel een aantal tips voor het kopen van nieuwe werkhandschoenen.

Europese richtlijnen

Veiligheid op de werkvloer is van levensbelang. Daarom worden veiligheidsmaatregelen altijd uitvoerig getest aan de hand van de Europese richtlijnen. Werkhandschoenen moeten voldoen aan de EN 38:2003-norm voordat ze op de markt mogen verschijnen. Natuurlijk betekent dit niet dat ze allemaal over dezelfde kwaliteit beschikken. Het verschil in prijs-kwaliteit is enorm hoog. Wel moeten ze allemaal bestand zijn tegen de meest voorkomende ongevallen op de werkvloer, denk aan verwondingen als ontvelling en snij- en steekwonden. Belangrijk is wel om in je achterhoofd te houden dat deze testen worden uitgevoerd in een laboratorium. Hierbij spelen neveneffecten geen rol. In de realiteit kan het dus voorkomen dat een werkhandschoen minder effectief blijkt te zijn.

Weerstandniveau

Bij de aanschaf van nieuwe werkhandschoenen is het belangrijk om goed op de bijgeleverde verpakking te letten. Hierop staat alle informatie die je nodig hebt om een weloverwogen beslissing te maken. Hierbij is het vooral belangrijk om op het weerstandniveau te letten. Dit niveau vertelt je welke mate bescherming je kunt verwachten. Het niveau wordt door de letters A, B, C en D uitgebeeld. Hieronder vind je een korte uitleg:

  • A staat voor schuurweerstand. Het getal voor deze letter staat voor het aantal keren schuren dat nodig is om door de stof heen te gaan.

  • B staat voor snijweerstand en vertelt hoe groot de kans is dat de werkhandschoen geraakt wordt. Dit is uitvoerig getest met een monster van het materiaal en een ronddraaiend mes.

  • C staat voor de scheurweerstand van het materiaal.

  • D staat voor de penetratieweerstand. Hoeveel kracht was er nodig om met een puntig voorwerp het monster te penetreren? 

Op basis van de bovenstaande behaalde cijfers, krijgt de werkhandschoen een uiteindelijk rapportcijfer. Zo kom je veel te weten over de kwaliteit van de werkhandschoenen. Een goede bescherming is van levensbelang, besteedt dan ook veel tijd aan de aanschaf hiervan.

Advies van thstools.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *