Kunststof, aluminium of houten kozijnen?

Kunststof, aluminium of houten kozijnen?

Er zijn inmiddels veel verschillende soorten kozijnen op de markt. Deze kozijnen onderscheiden zich in uiterlijk en in materiaal. Maar welk materiaal is nu het meest geschikt voor uw wensen of woning? We zetten de aandachtspunten even op een rij.

Als het gaat om de prijs, is kunststof, zeker zonder extra opties, het meest vriendelijk. Aluminium is een duurdere grondstof dan kunststof waardoor een aluminium kozijn duurder is. Houten kozijnen zijn over het algemeen iets goedkoper dan de aluminium variant maar duurder dan kunststof. Deels is dit afhankelijk van het type hout dat u wilt gebruiken. Merantihout is gemiddeld 25% goedkoper dan aluminium, Afrormosia slechts 5%.

Nu is prijs altijd een goed argument maar het is niet het enige aandachtspunt. Hout is bijvoorbeeld van nature een erg sterke isolator. Wanneer u kiest voor een houten raamkozijn verdient dit zich op ten duur terug omdat uw huis energiezuiniger is. Een bijkomend voordeel is dat houten kozijnen in allerlei vormen en rondingen kunnen worden opgeleverd. Zoek bijvoorbeeld eens naar afbeeldingen van houten kozijnen op maat voor verschillende voorbeelden.

Het nadeel van hout is dat het meer onderhout vraagt dan de aluminium of kunststof varianten. Hout moet eens in de zoveel tijd worden geschuurd en gelakt om rotting te voorkomen. Aluminium en kunststof kozijnen zijn erg onderhoudsvriendelijk.

Tot slot is de toepassing en architectuur ook erg belangrijk en dit komt grotendeels neer op smaak. Kunststofkozijnen komen soms wat plastic/goedkoop over en aluminium kozijnen zijn over het algemeen meer geschikt voor nieuwbouw of een industriële look. Gaat u voor karakter, dan is hout wellicht de beste keuze.