LED panelen, de juiste keuze

LED panelen, de juiste keuze

Als het gaat om kantoor- of magazijnruimtes wordt voor de verlichting tot dusverre meestal gebruik gemaakt van tl-armaturen. Er is nu een alternatief dat beter is: led-panelen. Er zijn diverse voordelen van het gebruik van de panelen die hieronder op een rijtje zijn gezet. Het belangrijkste voordeel is echter het feit dat led panelen veel minder energie verbruiken. 

Bij led wordt de elektriciteit vrijwel volledig omgezet in licht en niet in onnodige warmte zoals bij andere soorten lampen. Dat kan wel een besparing opleveren van 90% op de verbruikskosten. Dat klinkt toch interessant voor ruimtes waar het licht vele uren per dag zal branden. Hieronder staan nog een aantal andere voordelen van led panelen.

1. Led panelen gaan lang mee 

Gemiddeld heeft een led paneel zo’n 40.000 branduren. Dat houdt in dat je gedurende vele jaren geen omkijken meer hebt naar de verlichting. Als het dan toch tijd wordt voor vervanging, is dat een simpel klusje dat maar weinig tijd kost. Een prettige gedachte als je je geen zorgen wil maken over de verlichting.

2. Led panelen passen precies in een systeemplafond

Op zoek naar plafondverlichting? Bij de ontwikkeling van de panelen is rekening gehouden met de panelen in een systeemplafond. Dat is immers het meest gebruikelijke plafond in een kantoor-, vergader- of magazijnruimte. Er zijn dezelfde maten als welke gebruikt worden bij de meest voorkomende systeemplafonds. Het is derhalve in het algemeen een kwestie van verwijderen van de bestaande tl-armaturen en deze vervangen door led panelen.

3. Led licht knippert niet 

Een tl lamp knippert bij het aanzetten en dat is irritant voor de ogen. Maar wist je dat zo’n lamp voortdurend blijft knipperen als deze brandt? Dat merkt iemand die onder een tl lamp werkt niet bewust omdat het knipperen zo snel gaat dat de hersenen het slechts onbewust signaleren. Echter  hebben menselijke ogen wel degelijk last van al dat ‘geflikker’ en leidt dit vaak tot hoofdpijn. Led lampen gaan meteen aan en knipperen ook niet tijdens het branden.

4. Led panelen zijn eenvoudig schoon te maken 

Ook het schoonmaakpersoneel zal blij zijn met de vervanging van tl-armaturen. Deze zijn moeilijk schoon te maken met al die hoekjes en lastig bereikbare plaatsjes. Daarbij is er altijd de zorg om de lamp te beschadigen. TL-buizen kunnen nu eenmaal niet veel hebben. Een led paneel schoonhouden is een koud kunstje. Met een vochtig doekje erover heen is voldoende. Daarbij kan een dergelijke lamp wel een stootje hebben.

5. De positieve effecten voor het milieu

Welke energie je ook gebruikt voor verlichting, iedere besparing is goed voor het milieu. Door het lage energieverbruik zorgen led panelen voor een forse vermindering van de elektriciteitsrekening die ook het milieu ten goede komt. Verder is de levensduur van een led paneel vele malen die van een tl buis. Een gebruikte tl-buis komt helaas ook nog eens vaak in het milieu terecht, terwijl een led paneel te recyclen is.

Overtuigd om ook over te stappen op de juiste manier van verlichting?