Meest voorkomende renovaties voor verduurzaming

Meest voorkomende renovaties voor verduurzaming

We zijn tegenwoordig steeds meer bezig met het verduurzamen van onze woningen. Dat is ook niet gek: gas- en elektra wordt steeds duurder en we denken ook steeds meer om het milieu. Er zijn tegenwoordig veel manier om het huis te verduurzamen, maar er zijn drie renovaties die het meest voorkomen in combinatie met de verduurzaming van woningen. Hieronder lees je welke renovaties dat zijn.

Het dak renoveren

Misschien wel de meest voorkomende renovatie: een renovatie van het dak. Hierbij wordt de bestaande dakbedekking vervangen (of soms in zijn geheel verwijderd) voor nieuwe dakbedekking. Elk materiaal van dakbedekking heeft een eigen levensduur, dit kan lopen van 25 tot en met 90 jaar.

Wanneer het dak wordt gerenoveerd wordt er vaak ook gekozen om het dak te isoleren. De dakdekkers zijn toch toch al bezig en kunnen makkelijker het dak van binnenuit isoleren. Vooral de combinatie van dakisolatie en een sedumdak zijn een populaire keuze voor verduurzaming van de woning.

Zonnepanelen laten plaatsen

Wanneer het dak wordt gerenoveerd wordt er ook gauw gekozen voor het plaatsen van zonnepanelen. Zonnepanelen leveren een hoop stroom op en behoren misschien wel tot dé populairste vorm van verduurzaming.

Afhankelijk van de hoeveelheid zonnepanelen kan je de investering gauw terugverdienen. De gemiddelde terugverdientijd van zonnepanelen is zeven jaar, vanaf dan is het alleen maar besparing op je elektra kosten.

Gevelrenovatie in combinatie met isolatie

Ook het renoveren van de gevel is een populaire vorm van renovatie. Gevels met gebreken of gaten zien er niet alleen lelijk uit, maar kunnen ook zorgen voor vochtproblemen of het verliezen van warmte in de woning.

Wanneer de gevel wordt gerenoveerd wordt er ook vaak gekozen voor spouwmuurisolatie. Zo is de gevel niet alleen mooi opgeknapt, maar kan de kou minder snel de woning binnendringen. Het isoleren van de spouw is een laagdrempelige vorm van verduurzamen omdat het niet ingrijpend is. Hierdoor zijn de kosten lager, maar kan het veel opleveren.

Zolder opknappen

Zolders worden nog veel gebruikt als opbergruimte, maar er is tegenwoordig veel meer mogelijk. Een zolderrenovatie kan ervoor zorgen dat de zolder een leefbare ruimte wordt, bijvoorbeeld een slaap of werkkamer. Het is tegenwoordig zelfs mogelijk om de zolder te veranderen naar een badkamer.

Wanneer de zolder wordt aangepakt wordt er ook vaak meteen gekeken naar het isoleren van de zolder. Dit kan zoldervloerisolatie zijn, maar ook het isoleren van de gehele zolder. Door de zolder te isoleren zorg je niet alleen dat de zolder zelf lekker warm is, maar ook dat er minder kou het huis binnen kan dringen via het dak.

Kleine veranderingen ter verduurzaming

Zoals je hierboven hebt gelezen wordt er vaak gekozen voor verduurzaming in combinatie met een nodige renovatie. Zo bespaar je vaak geld, want de vakmannen zijn al bezig, en is het ook sneller klaar.

Een renovatie is niet altijd benodigd wanneer je het huis wil gaan verduurzamen. Verduurzaming komt ook vaak voor in kleinere veranderingen. Denk bijvoorbeeld aan het aanpassen van de douche in de badkamer om zuiniger met het water om te gaan, het plaatsen van HR++ glas of het installeren van een nieuwe moderne cv-ketel.

Meer over veel voorkomende renovaties en het verduurzamen van je woning lees je op De 10 Beste, een platform boordevol informatie over bouwen, klussen en zakelijke diensten.