Misverstanden met zonnepanelen.

Misverstanden met zonnepanelen.

We snappen allemaal wel dat de zon erg belangrijk voor ons op de aardbol is. De zon voorziet ons van warmte en licht. Deze energie kunnen we hier beneden omzetten in stroom. Om deze energie om te zetten in stroom gebruiken we bijvoorbeeld zonnepanelen. We kunnen deze stroom direct gebruiken maar we kunnen het ook opslaan of verkopen. Er bestaan verschillende misverstanden die we hebben bij het aanschaffen van zonnepanelen. Daarom hebben we een lijstje gemaakt met de meest gehoorde fabels wat betreft zonnepanelen.

Zonnepanelen zijn alleen goed in de lente en zomer

Natuurlijk kunnen zonnepanelen in de lente en de zomer de meeste energie opwekken. Dit betekent echter niet dat zonnepanelen in de winter geen energie opwekken. Het is zelfs zo dat zonnepanelen in het voorjaar hun meest productieve dagen hebben wanneer het buiten koud is en er een strak blauwe lucht hangt. Dit komt omdat de zonnepanelen in de zomer heet kunnen worden. Het gevolg van hete zonnepanelen is dat ze minder energie kunnen produceren. Zonnepanelen werken op licht en wekken dus het gehele jaar door energie op. Het is dus zeker waar dat zonnepanelen in de zomer het meeste stroom kunnen opwekken, al is dit verschil minder groot dan je waarschijnlijk eerst dacht.

Je hebt een geschikt dak nodig voor zonnepanelen

Tegenwoordig bestaan er zonneparken. Dit zijn velden met zonnepanelen. Deze zonnepanelen zijn daar geplaatst door verschillende bedrijven. In samenwerking met energiecoöperaties of energieleveranciers kan je zonnepanelen kopen op het veld. Op deze manier kan je dus toch profiteren van je eigen zonne-energie. 

Zonnepanelen verdien je pas na 10 jaar terug

Een aantal jaar geleden was dit inderdaad het geval. De afgelopen jaren is de prijs van zonnepanelen echter zo gedaald dat de gemiddelde terugverdientijd tegenwoordig met een aantal jaar is afgenomen. Tegenwoordig kan je zonnepanelen al binnen 7 jaar hebben terugverdiend. Met een goede oriëntatie van je dak en een goede prijs, is het zelfs mogelijk om dit binnen 6 jaar te doen. Door samen met je buren zonnepanelen aan te schaffen kan je profiteren van een aantrekkelijke korting.

Zonnepanelen uit China gaan snel stuk

Ook dit is niet waar. Het is zeker waar dat er grote verschillen kunnen zitten in de kwaliteit van sommige zonnepanelen. Het is alleen niet zo dat alle zonnepanelen uit China van slechte kwaliteit zijn. Het is zelfs zo dat de meeste zonnepanelen in China worden geproduceerd. Niet ieder paneel dat uit China komt is dus van een slechte kwaliteit. Wijs dus ook niet direct een zonnepaneel af wanneer een installateur je deze aanraadt.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *