Ontwerpen, bouwen & repeat

Ontwerpen, bouwen & repeat

Huizen schieten uit de grond. De forse bevolkingsgroei en toenemende verstedelijking hebben ervoor gezorgd dat de vraag naar huizen gigantisch groot is geworden. Dagelijks worden er talloze nieuwbouw huizen ontworpen door professionele architectenbureaus op verzoek van gemeenten en particulieren. En dat is maar goed ook aangezien er veel komt kijken bij het ontwerpen en bouwen van een huis. Inmiddels is het aanbod zo divers geworden dat architectenbureaus logischerwijs een specialisatie zijn ingeslagen. Zo zijn er bijvoorbeeld architecten die uitsluitend toezien op het ontwerp van moderne woningen.

Het nut van een architect

Naast het ontwerpen van een nieuw huis kan een architect ook worden ingeschakeld voor een verbouwing van een pand. Een architect handelt alles zelf af in dergelijke projecten. Van het schetsen van een blauwdruk tot aan het aanvragen van de vergunning en het begeleiden van het bouwproces: architecten doen het allemaal. Het komt vaak voor dat bewoners zich geen raad meer weten als het nieuwe huis af is gebouwd. Hoe moeten ze verder? Hoe kunnen ze de woning tot leven wekken? Ook daar kunnen architecten goed te pas komen. Binnenhuisarchitecten geven interieuradvies en zijn bevoegd om met complexe bouwplannen te komen. Interieuradviseurs hebben een oog voor detail en adviseren bewoners omtrent kleuren en accessoires.

Het bouwproces

Op televisie worden er tig bouwprogramma’s uitgezonden. De kijker wordt meegenomen in het gehele bouwproces. Sommigen vinden het leuk om het begin van het bouwproces te aanschouwen, zoals het aanleggen van goede fundering en het timmeren van de daken. Anderen genieten er weer van om het proces van het interieurdesign te doorlopen. Zo is vaak te zien dat makelaars en architecten op pad gaan naar de juiste badkamertegels of kwalitatief hoogwaardige keukenbladen. Op dergelijke beelden is te zien hoe complex het ‘’aankleden’’ van een huis is. Pelgrim koelkast onderdelen of andere onderdelen van Fiyo moeten stuk voor stuk worden aangeschaft voordat er iets moois tot stand komt. Maar al die shows hebben wat gemeen: het prachtige eindresultaat is al die moeite waard geweest.