Meer duurzaam bouwen met led technologie

Meer duurzaam bouwen met led technologie

Voor veilig verbouwen heb je voldoende licht nodig. Helaas zie je ze nog te vaak: bouwlampen met halogeen. Deze lampen vragen veel energie om het gewenste felle licht te realiseren dat nodig is om te bouwen als de donkere maanden weer aanbreken. Ook op werkplaatsen, op industrieterreinen en in havens worden ze veelvuldig gebruikt. 

Er is dankzij led technologie inmiddels ook een andere optie. Bouwlampen voorzien van led geven voor beduidend minder elektriciteit dezelfde lichthoeveelheid. Daarbij is het licht van led lampen ook nog vriendelijker voor de ogen dan halogeen. Uiteraard geldt voor deze lampen dat ze beduidend langer meegaan dan de oudere types. Het is eenvoudig om de investering in een bouwlamp met led terug te verdienen. Je merkt het meteen aan je energierekening.

Niet alleen meer voor de bouw 

Bouwlampen met led worden inmiddels niet alleen meer gebruikt op bouwplaatsen. De grote lichtopbrengst voor beduidend minder energie heeft ook voor andere toepassingen gezorgd. Hierbij kan je bijvoorbeeld denken aan een manege voor de rijbak. Ook op diverse andere plaatsen heeft deze toepassing gezorgd voor meer mogelijkheden om door te werken als het donker is. Bijvoorbeeld op schepen in de haven maar ook in tuinen en andere klussen thuis. Een bijzondere optie is het verlichten van monumenten of bijzondere natuurobjecten, soms in kleur. Door toepassing van afstandsbediening of tijdklokken kan dan lichtvervuiling worden voorkomen door tijdig uitzetten van het licht.

De moderne buitenlamp met sensor 

Een buitenlamp met sensor zou bij iedere huisdeur, voor en achter geïnstalleerd dienen te worden bij nieuwe woningen. Het is een ideale oplossing om de veiligheid te verbeteren. Voor welkome bezoekers voorkomt een dergelijke lamp dat er gestruikeld wordt over opstapjes en andere niet goed zichtbare objecten. Voor bewoners is het handig als er niet in het duister hoeft te worden gezocht naar het sleutelgat. En minder welkome bezoekers worden afgeschrikt omdat hun bedoelingen beter in het duister kunnen worden uitgevoerd. 

Een buitenlamp met sensor kan vandaag de dag perfect functioneren op een lage spanning van 12 Volt. Door de led technologie en betere kwaliteit batterijen is netspanning meestal niet nodig. Door toevoeging van een zonnecel kan een buitenlamp met sensor jarenlang mee zonder dat er ooit naar hoeft te worden omgekeken. Het is vaak verstandig om een vakman de plaatsing te laten bepalen om te zorgen dat de lamp echt functioneel wordt.

De verlichting van de tuin 

De gemiddelde Nederlandse tuin is niet groot genoeg voor een bouwlamp. Maar ook hier kan je met led en batterijen op zonne-energie mooie resultaten behalen. Door functionele verlichting kan de tuin ook in de avonduren veilig worden gehouden. Dat is mogelijk door bijvoorbeeld het tuinpad te verlichten maar zeker ook een vijver. Voor sfeerverlichting zijn er ook diverse opties met toepassing van oplaadbare 12 Volts batterijen. Denk er bij de tuin altijd aan dat de buren geen hinder mogen ondervinden van tuinverlichting. Feestverlichting bij een buitenevenement is tevens mogelijk met led technologie die sfeervol en functioneel kan zijn. De vakman kan ook hier voor het beste resultaat zorgen.