Oude meubels opknappen: tips en tricks

Oude meubels opknappen: tips en tricks

Staat dat ene kastje van oma nog steeds op zolder? Het liefst zou je deze een prominent plekje in het interieur geven, maar soms past de look niet helemaal bij de rest van de woning. Je kunt ervoor kiezen om het antieke kastje of de oude salontafel een nieuwe look te geven. Door het verwijderen van de oude verflagen en het kiezen van de juiste afwerking met verf creëer je een geheel ander meubel. 

De verflaag verwijderen

Als je een oud meubel gaat opknappen, zijn er een aantal stappen die je moet volgen. Je kunt namelijk niet gelijk beginnen met het aanbrengen van een nieuwe laag verf. Begin altijd met het verwijderen van de oude verflaag. Dit doe je door het meubel te schuren. Dit kan met de hand of met een schuurmachine. Ga je een houten meubel opknappen? Zorg er dan voor dat je met de houtnerf mee schuurt. Als het oude kastje of de salontafel er nog goed uitziet, kun je er ook voor kiezen om deze licht op te schuren. Dit doe je met een fijne korrel. 

Beschadigingen verwijderen

Als je het meubel hebt geschuurd, kun je aan de slag gaan met het bijwerken van de beschadigingen. Met houtvuller kun je kleine gaatjes of beschadigingen heel gemakkelijk opvullen. Als je het meubel niet wilt verven, is het belangrijk dat je een kleur kiest die goed aansluit op de huidige kleur. Ga je aan de slag met verf? Dan maakt het niet uit wat voor houtvuller je gebruikt. Zorg ervoor dat je een paar uur wacht met verven. De houtvuller moet namelijk een tijdje uitharden en vervolgens licht geschuurd worden. 

Verven!

Na het schuren en het bijwerken van beschadigingen kun je eindelijk een nieuwe look aan het meubel geven. We raden je aan om het meubel eerst in de grondverf te zetten, zodat de verf later beter dekt. Na het gronden, schuur je het meubelstuk nog licht op en kun je de daadwerkelijke kleur aanbrengen. Je hebt de keuze uit verschillende verfsoorten. Denk bijvoorbeeld aan krijtverf of betonverf, deze geven het kastje of de tafel een geheel andere uitstraling. In de bouwmarkt is speciale verf voor meubels verkrijgbaar, deze verfsoort is slijtvast en zal niet snel afbladderen.