Rolsteiger, het alternatief voor een ladder

Rolsteiger, het alternatief voor een ladder

Een rolsteiger is een collectieve maatregel tegen valbeveiliging. Door te werken met een rolsteiger staat u of uw werknemer op een vaste ondergrond. Daarmee is werken op een rolsteiger een stuk veiliger dan werken op een ladder. Naast dat het veiliger is geeft de rolsteiger ook meer bewegingsvrijheid en kunnen materialen gemakkelijk mee naar boven genomen worden.

Onder een rolsteiger wordt verstaan een steiger die bestaat uit één of meerdere werkvloeren en is voorzien van wielen waardoor deze verplaatsbaar is in tegenstelling tot een vaste steiger. In tegenstelling tot vaste steigerconstructies mag u een rolsteiger opbouwen zonder dat u daar een speciaal certificaat voor nodig heeft. Rolsteigers zijn over het algemeen veel kleiner en van lichter materiaal gemaakt (aluminium in plaats van staal) dan vaste steigers. Rolsteigers zijn systeemsteigers en kunnen daardoor eenvoudiger worden opgebouwd. Dit houdt in dat deze steigers bestaan uit vaste elementen die aan elkaar bevestigd worden.

Rolsteigers zijn gemaakt om op grote hoogte te werken. Hiervoor zijn ze voorzien van speciale zwenkwielen met spindel. Deze wielen kunnen in hoogte versteld worden en daarmee kan de rolsteiger ook op ongelijke ondergronden worden opgezet. Door deze wielen aan te passen aan de ongelijke ondergrond kan de rolsteiger dan recht en geheel waterpas geplaatst worden.

Wilt u een rolsteiger aanschaffen? Bepaal dan eerst de aard van de werkzaamheden. Gaat u deze voornamelijk gebruiken voor doe-het-zelf klussen of juist voor lichte of intensieve werkzaamheden in een professionele werkomgeving?
Kijk daarna welke werkhoogte u nodig heeft. De werkhoogte van een rolsteiger wordt bepaalt door 2 meter op te tellen bij de platformhoogte(de vloerhoogte).
Bepaal hoe breed de steiger moet zijn. De steigers zijn verkrijgbaar in 75 cm, 90 cm en 135 cm breed. Bij een smalle steiger (75 cm breed) kan één platform van 60 cm breed geplaatst worden, naast het platform passen geen schoren. U heeft bij een smalle rolsteiger dus beperkte keuze met het plaatsen van een platform. Het voordeel van een rolsteiger van 90 cm breed is dat u het platform op elke gewenste hoogte kunt plaatsen, omdat de schoren hier nog naast passen. Bij een brede steiger (135 cm) kunnen twee platformen naast elkaar geplaatst worden. U heeft dan een werkoppervlak van 120 cm breed.
Bepaal daarnaast de gewenste lengte van de platformen. Houd hier rekening met het aantal personen dat tegelijk op de steiger moet kunnen werken en met de ruimte waar de steiger geplaatst moet worden. De lengtes van de platformen zijn verkrijgbaar in 190 cm, 250 cm,0305 cm en 400 cm lang.

Bij SteigerCentrum.nl kunnen wij u adviseren over welke rolsteiger voor u het meest geschikt is.