Rotan meubelen zijn weer trendy

Rotan meubelen zijn weer trendy

Ze zijn een tijdje uit het interieur geweest, maar  rotan meubelen zijn weer helemaal trendy. Op zich is dat niet zo vreemd, want de populariteit van een landelijk interieur is de afgelopen jaren enorm gegroeid en meubelen die van rotan zijn gemaakt passen daar effect bij. E

hter, doordat rotan zo’n lange tijd uit het huiskamerbeeld is verdwenen, weten veel mensen niet meer welke soorten rotan er zoal zijn. In dit artikel gaan we je daarover informeren, zodat je het vlechtmateriaal kiest dat het beste bij jouw interieur past.

Populaire soorten rotan

Voordat we de populaire soorten rotan bespreken, is het goed om te weten wat het materiaal eigenlijk is. In tegenstelling tot wat veel mensen denken, is rotan geen rietsoort, maar een liaan. Rotan is een verzamelnaam voor alle soorten vlechtmaterialen die uit de liaan gemaakt kunnen worden en die soorten komen allemaal uit dezelfde soort stengel. Voor een overzicht van alle materialen, kun je op deze link klikken: vlechtmaterialen.

Oké, tot zover een stukje achtergrondinformatie. Laten we bespreken welke populaire rotansoorten er zoal zijn. Om te beginnen is er pitriet. Dit materiaal is gemaakt van het binnenste gedeelte van de liaan en is zeer flexibel, maar tegelijkertijd ook zeer stevig. Daardoor is het uitermate geschikt om er stoelen van te vlechten. Pitriet is in diverse kleuren en diktes verkrijgbaar. Denk aan het welbekende witte (blanke) pitriet en het minder bekende donkergekleurde (gerookte) pitriet.

Webbing

Naast pitriet is webbing een van de populairdere vlechtmaterialen. Webbing wordt ook wel gaatjesmatten genoemd. De gaatjesmatten zijn zeer geschikt om zittingen en rugleuningen te maken. Bovendien wordt webbing kant en klaar op rol geleverd. Daardoor is het een zeer geliefd materiaal bij stoelenmatters. Maar ook bij de consument is het patroon van een gaatjesmat populair. Dat verklaart dat webbing lange tijd een van de meest verkochte vlechtmaterialen was.

Wikkelband

Dit vlechtmateriaal is plat en glad, waardoor een meubel dat van wikkelband is gemaakt comfortabel zit. Leuk weetje: imkers zijn ook gek op wikkelband en gebruiken het vlechtmateriaal om bijenkorven van te maken.

Rotan meubelen combineren met andere meubelen

Zoals we in de inleiding van dit artikel al aangaven, is een landelijk interieur de afgelopen jaren enorm populair geworden in Nederland. Blijkbaar willen we door alle gebouwen en woningen om ons heen de natuur weer dicht bij ons hebben.

Een aantal meubelen die perfect passen bij rotan meubelen, zijn onder andere boomstamtafels, houten krukjes en kleine boomstammetjes die als decoratie dienen. Daarnaast kun je voor wat betreft de vloer het beste laminaat gebruiken waarin een grove geprint is verwerkt. Meubelen die van rotan zijn gemaakt hebben immers ook vele kieren, dus als je dat patroon terug kunt brengen in het laminaat, sluiten het meubel en de vloer mooi op elkaar aan.

Aandachtspunt bij het kopen van rotan meubelen

Naast de kleur en de structuur waarvan de rotan meubelen zijn gemaakt, is het ook belangrijk dat je erop let dat de kwaliteit van de meubelen goed is. Dat betekent onder andere dat het vlechtmateriaal glad is en geen scherpe uiteinden of stengels bevat. Je kleding blijft daar immers eenvoudig achter haken. Ook kun je voor jezelf een beeld van de kwaliteit van het gebruikte vlechtmateriaal krijgen, door te vragen of het meubel met blauwband materiaal is gemaakt. Binnen de wereld van rotan staat blauwband voor zeer hoge kwaliteit vlechtmateriaal. Je betaalt er wel wat meer voor, maar daartegenover staat dat je meubelen van topkwaliteit krijgt waar je jarenlang plezier van hebt en dat is uiteindelijk ook de bedoeling van een interieur, nietwaar?

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *