Subsidie voor woning isolatie

Subsidie voor woning isolatie

Wil jij maandelijks besparen op energiekosten én de waarde van je woning verhogen? Dan is het toepassen van isolatie een goede keus. Met energiebesparende maatregelen, zoals spouwmuurisolatie of HR++ glas kun je de energiekosten sterk verminderen. Het laten uitvoeren van deze werkzaamheden is echter wel een flinke investering. Gelukkig kan je in 2020 subsidie voor woning isolatie aanvragen. In deze blog leggen we je hier alles over uit!

Landelijke subsidie voor isolatie in 2020

Ga je jouw koopwoning isoleren? Dan kun je per 2 september 2019 subsidie aanvragen om de kosten te verlagen. De hoogte van de subsidie is tijdelijk verhoogd om het verduurzamen van jouw huis aantrekkelijker te maken. Je kunt deze subsidie als particulier aanvragen, maar ook VvE’s kunnen gebruik maken van deze SEEH subsidie. 

Tot en met 31 december 2020 kun je profiteren van de verhoogde subsidie voor isolatiemaatregelen. Er gelden echter wel enkele voorwaarden om in aanmerking te komen. 

Voorwaarden isolatie subsidie

  • Isolatiemaatregelen zijn uitgevoerd én betaald tussen 1 juni 2020 en 31 december 2020.
  • Ten minste 2 energiebesparende maatregelen laten uitvoeren.
  • Maatregelen voldoen aan de gestelde minimale isolatiewaarden en eis voor oppervlakte.
  • Isolatie wordt niet zelf uitgevoerd, maar uitbesteed aan erkende bedrijven.

Hoeveel subsidie voor woning isolatie?

Het subsidiebedrag voor woning isolatie verschilt per energiebesparende maatregel. In het overzicht hieronder zie je de subsidie per vierkante meter en de vereiste minimale RD-waarde van de toegepaste isolatie. De RD-waarde geeft aan hoe goed isolatiemateriaal van een bepaalde dikte thermisch isoleert. Hoe hoger deze waarde, hoe beter. 

Isolatie maatregelSubsidie per m2Minimale RD-waarde
Spouwmuurisolatie€ 81,1
Dakisolatie€ 303,5
Zoldervloer isolatie€ 83,5
Gevelisolatie€ 383,5
Kruipruimte isolatie (vloer)€ 113,5
Kruipruimte isolatie (bodem)€ 63,5
HR++ isolatieglas€ 531,2
Triple glas + nieuw kozijn€ 150Glas 0,7 – Kozijnen 1,5
Panelen + HR++ glas€ 231,2
Panelen + triple glas + kozijn€ 1150,7

Eisen oppervlakte per type woning en isolatie

Om in aanmerking te komen voor de subsidie voor woning isolatie dien je te voldoen aan de oppervlakte eisen. De minimale oppervlakte geldt per isolatiemaatregel. Wel kun je verschillende varianten van een maatregel bij elkaar optellen. Denk bijvoorbeeld aan dakisolatie in combinatie met zoldervloer isolatie. Of aan kruipruimte isolatie door middel van zowel vloer- als bodemisolatie.

IsolatieVrijstaand huisHoek/2-onder-1 kapTussenwoningEtagewoning
Spouwmuur50 m233 m215 m213 m2
Dak / zolder57 m238 m231 m215 m2
Gevel55 m250 m218 m213 m2
Vloer / bodem44 m232 m227 m220 m2
HR++ glas15 m212 m210 m28 m2

Andere regelingen voor duurzaamheid

Naast de hierboven beschreven subsidie voor woningisolatie zijn er meer regelingen om het verduurzamen van jouw huis aantrekkelijk te maken. Zo is er ook een landelijke subsidie voor plaatsing van zonneboilers en warmtepompen. Ook valt het arbeidsloon bij isolatie onder het lage btw-tarief (9%). 

Soms hebben gemeentes en provincies ook lokale subsidiepotjes voor energiebesparende verbouwingen. Je kunt dit checken bij de Energiesubsidiewijzer. Wil jij zonnepanelen op je dak laten plaatsen? Dan kun je de BTW terugvragen, wat gelijk al 21% aan kosten scheelt. 

Landelijke subsidie voor woning isolatie aanvragen

Wil jij graag isolatie subsidie aanvragen om jouw woning voordelig te laten isoleren? Je kunt deze subsidie zelf aanvragen, maar het is een voorwaarde dat de isolatiemaatregelen worden uitgevoerd door een erkende vakman. Ga je de woning zelf isoleren? Dan heb je geen recht op isolatie subsidie. 
Op zoek naar een erkende vakman voor jouw isolatie werkzaamheden? Bij Slimster.nl kun je eenvoudig offertes aanvragen en vergelijken voor isolatiemaatregelen. Laat jouw woning isoleren door een vakman en ben goedkoper uit door de isolatie subsidie!