Subsidie voor zonnepanelen

Subsidie voor zonnepanelen

In onze samenleving krijgt het begrip duurzaamheid een steeds belangrijkere plek. De overheid stimuleert de energiebesparende maatregelen met diverse financiële regelingen. Dit is ook het geval bij het plaatsen van zonnepanelen op het dak van uw woning. Zonnepanelen zijn een slimme investering voor de toekomst, want u wekt stroom op via uw eigen dak. Dit is een duurzame manier om stroom op te wekken en te gebruiken. Daarom stimuleert de Nederlandse overheid het plaatsen van zonnepanelen met diverse financiële regelingen. Er is echter geen landelijk subsidieregeling. De Nederlandse overheid heeft in eerdere jaren wel een geldsom beschikbaar gesteld, maar de subsidiepot is inmiddels leeg. De overheid heeft wel andere financiële regelingen bedacht om de aankoop van zonnepanelen te stimuleren.

Financiële regelingen

Als woningeigenaar is het mogelijk om een energiebespaarlening af te sluiten als u van plan bent om zonnepanelen te kopen. Deze lening kent gunstige voorwaarden. Dit kan een optie zijn wanneer u zonnepanelen wilt aanschaffen, maar de financiële middelen niet hebt. Staat u niet open om geld te lenen dan is het ook mogelijk om zonnepanelen te huren.

Wist u dat btw terugvragen op zonnepanelen mogelijk is? Voor zowel de aanschaf als de installatie van zonnepanelen krijgt u de 21% btw terug. Door uw dak te voorzien van zonnepanelen, wordt u in feite een mini-energiebedrijf en daarmee ondernemer. Hierdoor kunt u de btw die u voor de zonnepanelen heeft betaald, terugvragen. Dit kan een belangrijke reden zijn om zonnepanelen te kopen, aangezien ze nu 21% goedkoper zijn. Het is wel belangrijk om de btw binnen 6 maanden na afloop van het kalenderjaar aan te vragen.

Een gemeente heeft soms ook diverse regelingen omtrent het voordelig aanschaffen van zonnepanelen. Vaak is dat een lening met een lage rente of een eenmalig bedrag. Per gemeente kunnen deze regelingen verschillen. Het kan zeker de moeite waard zijn om te kijken wat uw gemeente te bieden heeft, bijvoorbeeld voor subsidie zonnepanelen in 2020.

Lagere energierekening

Zonnepanelen zorgen ervoor dat de energierekening lager zal uitvallen. Met zonnepanelen kunt u namelijk uw eigen elektriciteit opwekken. Dit betekent dat u dus niet meer volledig energie van de energieleverancier hoeft te bekostigen. Deze winsten zijn er op het begin om de investering terug te verdienen. Na ongeveer 7 jaar maakt u per jaar bij een gemiddeld gezin tegen de 1.000 euro winst. Daarnaast zal door de investering in zonne-energie de waarde van uw huis toenemen. Uw huis krijgt namelijk een hoger energielabel, wanneer u zonnepanelen aanschaft. Bovendien was het BTW teruggave op zonnepanelen nog nooit zo eenvoudig! De koper hoeft immers deze moeite en investering niet meer te doen en profiteert van lagere energiekosten. Dit zijn twee andere financiële voordelen, die u kunt verwachten bij de aankoop van zonnepanelen.