Tips voor het aanleggen van een duurzame tuin

Tips voor het aanleggen van een duurzame tuin

Veel mensen zijn tegenwoordig bewust bezig met het klimaat en het milieu, en willen hier ook bij het aanleggen van een tuin rekening mee houden. En een nieuwe tuin aanleggen kan ook op een duurzame wijze, in dit artikel lees je een aantal tips die je hierbij kunnen helpen.

Kies voor duurzame materialen

Gebruik zoveel mogelijk duurzame materialen tijdens het aanleggen van je tuin. Vaak wordt er voor verschillende onderdelen in je tuin hout gebruikt, denk hierbij aan zaken zoals een schutting, vlonder of pergola. Wanneer je hiervoor hout gebruikt met het FSC keurmerk dan weet je zeker dat het afkomstig is uit een verantwoord beheerd bosgebied.

Ook kun je er voor kiezen om oude materialen te hergebruiken. Denk bijvoorbeeld aan oude bestrating, vaak kan dat nog prima hergebruikt worden door deze schoon te maken en andersom te leggen. En wanneer je geen materialen uit je oude tuin kunt hergebruiken, dan kun je altijd nog kijken of je ergens tweedehands materialen kunt krijgen via bijvoorbeeld Marktplaats.

Natuurlijke tuinafscheiding

In plaats van een schutting van kunststof of hout kun je ook kiezen voor een groene tuinafscheiding zoals een haag of heg. En als je geen zin hebt om de heg te knippen en liever een optie zonder onderhoud hebt, kun je ook voor een ander duurzaam alternatief kiezen zoals bijvoorbeeld een schanskorf.

Led of solar buitenverlichting

Door led of solar verlichting te gebruiken in je tuin kun je besparen op het gebruik van elektriciteit, dit is uiteraard goed voor het milieu maar ook voor je portemonnee! Led verlichting is een stuk zuiniger dan normale verlichting, en solar verlichting verbruikt helemaal geen elektriciteit omdat deze overdags de zonne-energie opslaat en deze energie dan ‘s avonds gebruikt voor het verlichting van je tuin.

Meerjarige planten

Bij het selecteren van de beplanting voor je tuin kun je kiezen voor sterke en meerjarige planten. Hierdoor hoef je niet elk jaar nieuwe planten in je tuin te plaatsen, en daarnaast zijn ze ook beter bestand tegen ziekten en schimmels waardoor je dus geen bestrijdingsmiddelen hoeft te gebruiken.

Regenwater opvangen

Door een regenton in je tuin te plaatsen kun je regenwater opvangen en op een later tijdstip hergebruiken voor zaken zoals het water geven van de planten in je tuin, het sproeien van je gazon of zelfs het wassen van je auto. 

Maak je eigen compost

Je kunt een eigen composthoop in je tuin maken of een compostsilo aanschaffen. Hier kun je dan je groenafval kwijt, waardoor je dus minder afval hebt om af te voeren. En de compost kun je gebruiken voor het bemesten van je tuin, waardoor je dus ook geen bemesting meer hoeft te kopen