Wanneer gebruik maken van vonkvrij gereedschap?

Wanneer gebruik maken van vonkvrij gereedschap?

Het gebruik van vonkvrij gereedschap is nodig voor onderhoud en reparaties in ontploffings- en brandgevaarlijke situaties. In dit soort situaties kan een klein vonkje enorme gevolgen hebben. Een vonkje van je gereedschap in een ontploffings- en brandgevaarlijke situatie kan namelijk de ontsteking zijn van een brand of ontploffing. Daarom is het verstandig om in dit soort situaties gebruik te maken van vonkvrije gereedschappen.

Vonkvrij gereedschap bij explosiegevaar

Het gebruik van vonkvrij gereedschap is essentieel als je werkt in een ontploffingsgevaarlijke situatie. Door brandbare gassen, nevel, damp en stof kan een explosieve atmosfeer ontstaan. Als dit zich vermengd met zuurstof en een ontstekingsbron dan kan dit leiden tot een grote ontploffing. Bij reparaties en onderhoud in een ontploffingsgevaarlijke atmosfeer dien je dan ook altijd gebruik te maken van gereedschap dat vonkvrij is. 

ATEX (ATmosphères EXplosibles)

De ATEX-richtlijn is van toepassing op situaties waar ontploffingsgevaar aanwezig is door de aanwezigheid van gas of stof. Bij het kopen van vonkvrije gereedschappen is het belangrijk om te letten op de ATEX-richtlijnen. Check daarom ook altijd goed de ATEX-richtlijnen.

Wat zijn de voordelen van vonkvrij gereedschap?

De belangrijkste reden om voor vonkvrij gereedschap te kiezen is natuurlijk dat er geen vonken van het gereedschap afschieten. Deze eigenschap is enorm belangrijk bij het uitvoeren van onderhoud of een reparatie in een ontploffing- en brandgevaarlijke omgeving. Andere voordelen van vonkvrij gereedschap zijn:

  • Geen hitte (<70 graden)
  • Geen stof
  • Geen afgifte van koolwaterstofgassen
  • Weinig geluid (< 85 DB)
  • Geen giftige gassen
  • Geen scherpe splinters

Vonkvrij gereedschap bestellen

Tegenwoordig is het enorm gemakkelijk om online vonkvrij gereedschap te bestellen. Bijvoorbeeld bij technisch bureau Duspra. Sinds 1959 leveren zij topkwaliteit gereedschappen geschikt voor offshore, scheepsbouw, bouw en industrie. Als specialist in vonkvrij gereedschap ben je bij hun aan het juiste adres voor het bestellen van vonkvrije gereedschappen.