Warmtepomp & zonnepanelen: een ideale combinatie

Warmtepomp & zonnepanelen: een ideale combinatie

Een warmtepomp en zonnepanelen worden steeds vaker gecombineerd. Met die combinatie is het ook mogelijk om van je woning een nul-op-de-meter woning te maken. Wat zijn de voordelen van het combineren van een warmtepomp en zonnepanelen en hoe werkt de combinatie precies? We leggen het uit in dit artikel.
Warmtepomp voeden met zonnepanelen
Een warmtepomp maakt gebruik van energie uit de bodem, buitenlucht of ventilatielucht. Als hulpenergie voor dit proces maakt de compressor van de warmtepomp gebruik van elektriciteit. Zonnepanelen ofwel pv-panelen kunnen deze elektriciteit voor de warmtepomp leveren. En daarom is de combinatie van een warmtepomp en zonnepanelen ook zo ideaal, want je kunt een gasketel niet combineren met zonnepanelen.

De salderingsregeling
In Nederland kan gebruik worden gemaakt van de zogeheten salderingsregeling. Op die manier is het mogelijk om in de zomer pv-stroom vanuit de zonnepanelen te leveren aan het net, waarvan je voor hetzelfde geld in de winter gebruik kunt maken. Dit is mogelijk tot een maximum van 5000 kWh. Dat maakt het dus extra voordelig!

Koelen met een warmtepomp
En als we het dan over de voordelen van een warmtepomp hebben, is het goed om te weten dat deze in de zomer omgekeerd kan werken en de woning kan koelen. Afhankelijk van het type warmtepomp kan deze passief koelen, actief koelen of zorgen voor nachtverkoeling. En de zonnepanelen kunnen dan dus de benodigde elektriciteit leveren voor het koelen. Op die manier heb je dus altijd een optimale temperatuur in huis, ook in de zomer.

Kijk hoe je het meeste rendement kunt halen
De opgewekte stroom van zonnepanelen kan door een warmtepomp altijd nuttig aangewend worden. Maar het is belangrijk om je goed te laten adviseren hoe je het meeste rendement uit de combinatie van een warmtepomp en zonnepanelen kunt halen. Het rendement is afhankelijk van verschillende factoren, waaronder de isolatiewaarde en verwarmingstype. Een installateur kan je van het juiste advies voorzien zodat je weet hoeveel zonnepanelen je nodig hebt, welke warmtepomp het beste past bij jouw situatie en hoe je het optimale rendement kunt halen.

Met behulp van bovenstaande informatie zie je dus hoe de combinatie van een warmtepomp en zonnepanelen optimaal kan werken voor een comfortabele temperatuur in huis.