Wat kan ik doen bij een gaslek?

Wat kan ik doen bij een gaslek?

Misschien heb je vorig jaar gehoord van het gaslek in Leidschendam. Een hotel in Leidschendam moest helemaal ontruimd worden wegens de gaslekkage. De oorzaak van de gaslekkage in Leidschendam was ontstaan door werkzaamheden aan de gasleiding in de straat. Hieronder lees je meer over een gaslek en krijg je een paar tips wat je kunt doen bij een gaslek.

Hoe ontstaat een gaslek?

Een gaslek kan op verschillende manieren ontstaan, er kan bijvoorbeeld een scheurtje in een gasslang ontstaan. Dit was bijvoorbeeld ook het geval bij de gaslekkage Leidschendam. Ook kan een leiding of slang niet goed zijn aangesloten, waardoor er gas ontsnapt. De volgende apparaten maken gebruik van gas en worden vaak thuis gebruikt:

  • Gasfornuis
  • Geiser
  • Cv-ketel
  • Een barbeque met een gasfles

Het is belangrijk dat je deze apparaten goed onderhoud. Zo voorkom je een gaslek.

Hoe ontdek je een gaslek?

Er zijn een aantal manieren om te achterhalen of je een gaslek hebt:

  • Maak gebruik van een gasmelder. Dit is een apparaat die een alarmsignaal afgeeft wanneer er gas wordt gedetecteerd.
  • Wanneer je ongeveer weet waar er een gaslek is, dan kan je de gaslek opsporen door een sopje te maken met veel schuim. Vervolgens smeer je op die plaats schuim en bekijk je of er belletjes komen. Net als een fietsband kan je dan zien waar er een lek is en kan je vervolgstappen ondernemen.

Wat kan ik doen bij een gaslek?

Zorg er altijd voor dat je als eerste de gaskraan dichtdraait en laat vervolgens jouw huis goed ventileren. Als je dan een gaslek wilt opsporen kan je heel kort de gaskraan weer opendraaien. Steek nooit een kaars aan wanneer er geen licht is. Gebruik hiervoor een zaklantaarn. 

Bij twijfel 112 of brandweer bellen

Mocht je twijfelen over een eventuele gaslek? Het beste is om direct 112 of brandweer te bellen. Zet vervolgens je ramen en deuren open, zodat het gas je huis kan ontvluchten. Wees alert, handel adequaat. Dit voorkomt taferelen zoals bij de gaslekkage Leidschendam. Een gaslekkage kun je voorkomen door een loodgieter in Leidschendam om advies te vragen.