Wat moet je weten over hardglas?

Wat moet je weten over hardglas?

Het is een van de meest gebruikte glassoorten, hardglas. Dit type glas kan op verschillende locaties geplaatst worden. Denk bijvoorbeeld aan woningen, kantoren of schuurtjes. Maar waarom is dit een van de meest gebruikte glas soorten? Hieronder lees je alles wat je moet weten over hardglas. 

Hardglas, sterk en stootvast

De naam geeft al aan wat voor glassoort het is. Hardglas is zeer sterk en tevens stootvast. De structuur van het glas is zo gemaakt het heel moeilijk te breken is. Hardglas bestaat dan ook uit één dikke laag glas terwijl enkel glas bestaat uit een zeer dunne laag en dubbel glas meerdere lagen op elkaar zijn. Dit alles heeft te maken met het productieproces van het glas. 

Hardglas is veilig glas 

Het kan nog wel eens voorkomen dat een ruit uiteen breekt doordat er bijvoorbeeld wat tegenaan komt. Dit kan nare gevolgen hebben voor degene die dicht bij het glas staat. Bij hardglas is dit niet het geval. In de eerste plaatst is het glas tot 5 keer sterker dan normaal glas en daarnaast heeft de glas zo’n structuur dat het in kleine stukjes uiteenvalt wanneer het breekt. Dit zie je bijvoorbeeld terug bij bushokjes, wanneer het glas breekt liggen er duizenden stukjes op de grond. 

Waar kan je hardglas voor gebruiken? 

Hardglas vind je op verschillende plekken terug. Omdat het glas niet heel breekbaar is wordt het vooral gebruikt op openbare ruimtes zoals scholen, winkelcentra en bushokjes. Tevens wordt het veel gebruikt bij meubelen die vooral bestaan uit glas. 

Hoe komt hardglas tot stand?

Het harden van het glas verloopt via een bepaald procedé. Hierbij wordt het glas blootgesteld aan verschillende temperatuurswisselingen. De verschillen in temperatuur zorgen dat er een bepaalde spanning in het glas komt. Het glas wordt verwarmd in een speciale oven tot ongeveer 600 graden, wat er voor zorgt dat het glas gaat uitzetten. Door het daarna snel te laten afkoelen ontstaat er spanning.