Welke soorten trappen voor in huis zijn er allemaal?

Welke soorten trappen voor in huis zijn er allemaal?

Als je op zoek gaat naar een nieuwe trap dan ben je vaak gebonden aan de ruimte in je huis. Gelukkig heb je keuze uit vele verschillende soorten trappen, waardoor er voor iedere ruimte wel een geschikte trap te vinden is. Hieronder hebben we de meest voorkomende soorten trappen in huis op een rijtje gezet.

Open trappen

Een open trap zorgt voor een ruimtelijk effect. Dit komt doordat de trap niet is voorzien van stootborden. Open trappen zijn relatief goedkoop en verkrijgbaar als rechte en gedraaide trap. Het nadeel van dit type is dat ze minder veilig zijn.

Gesloten trappen

Een gesloten trap is voorzien van stootborden, waardoor dit type trap een stuk veiliger is. Ook voorkomen de stootborden dat er stof of vuil onder de trap komt te liggen. Verder kan de ruimte onder een gesloten trap goed benut worden als voorraadkast. Een gesloten trap is wel duurder dan een open trap.

Steektrappen (molenaarstrap)

Een steektrap wordt ook wel een molenaarstrap genoemd en is een rechte trap waarbij alle treden even breed zijn. Het grote voordeel van dit type trap is dat ze erg gemakkelijk te plaatsen zijn. Molenaarstrappen zijn verkrijgbaar in zowel open als dichte varianten. Het nadeel van een steektrap is dat ze doorgaans vrij steil zijn.

Wenteltrappen

Een gebogen trap die naar boven of beneden wentelt wordt ook wel een wenteltrap genoemd. Zo’n trap neemt redelijk wat ruimte in beslag, maar zorgt ook voor een stijlvolle en exclusieve uitstraling. Wenteltrappen zijn wel vaak wat duurder.

Spiltrap

Een spiltrap wordt ook wel een draaitrap genoemd. Deze trap draait omhoog langs een centrale spil of as. Dit is ook meteen het verschil met een wenteltrap. In tegenstelling tot een wenteltrap heeft een spiltrap wel een centrale as. 

Onder- en bovenkwart trappen

Dit zijn trappen die beginnen of eindigen met een draai van 90 graden. Deze trappen bieden veel mogelijkheden en zien er aantrekkelijker uit dan een rechte trap.

Verdreven trappen

Bij een verdreven trap zijn de treden ongelijk. De ene kant van de trede is smaller dan de andere kant. Bij trappen met een draai worden deze treden gebruikt. 

Vlizotrappen

Vlizotrappen werden vooral vroeger veel gebruikt als trap naar de zolder. Deze uitschuifbare of opvouwbare trap bespaart ruimte en is zeer voordelig. Echter zijn deze trappen minder veilig dan vaste trappen.