Er is de voorbije jaren reeds ongelofelijk veel gezegd en geschreven over duurzame gebouwen. Steeds meer mensen vinden het belangrijk om duurzaam te kunnen wonen en leven. Dat begint uiteraard bij het soort gebouw waar gebruik van wordt gemaakt. Het is in de praktijk zo dat het niet alleen maar belangrijk is om rekening te houden met het type gebouw dat wordt gebruikt. Wat namelijk bovendien ook te denken van de plaats waar het pand zich bevindt? Duurzaam wonen betekent in de praktijk niet alleen dat er gebruik moet worden gemaakt van een duurzaam gebouw. Ook de locatie moet duurzaam zijn. Ze moet zich dan ook bijvoorbeeld op een geringe afstand bevinden ten opzichte van je werk. Alleen op deze manier kan er namelijk worden voorkomen dat je onnodig veel brandstoffen moet verbruiken.
- Duurzame gebouwen zijn compacte gebouwen
Wanneer we het hebben over duurzame gebouwen kunnen we er eigenlijk niet omheen om te kijken in de richting van gebouwen die over een compacte vormgeving beschikken. Het is dan ook zo dat het ontwerp van het gebouw waar gebruik van wordt gemaakt ongelofelijk belangrijk is. Let wel, veel mensen vrezen dat compacte gebouwen gelijk staan aan kleine gebouwen. Dat is echter niet zo, integendeel. Compact wil namelijk in de praktijk alleen maar zeggen dat de beschikbare ruimte op zo efficiënt mogelijke wijze wordt benut. Zaken zoals bijvoorbeeld uitsprongen en langgerekte vormen kunnen in eerste instantie wel mooi zijn en interessant lijken, ze komen de duurzaamheid van de woning zeker niet ten goede.
- Wat met de oriëntatie van duurzame woningen?
Duurzame gebouwen kunnen naast bovenstaande in principe uitsluitend worden gecreëerd op het ogenblik dat er ook sprake is van een gunstige oriëntatie. Een goede architect zal hier dan ook bij de realisatie van het pand altijd rekening mee houden. Concreet betekent dit dat bijvoorbeeld een zuidgevel over een zo open mogelijk karakter moet beschikken. Dit bij voorkeur ook met grote raampartijen welke ervoor zorgen dat de lage winterzon tot ergens diep in de woning kan doorschijnen. Op deze manier kan er niet alleen gratis warmte, maar ook gratis (natuurlijk) licht worden verkregen. Anderzijds is het eveneens zo dat de architect de nodige voorzorgsmaatregelen dient te nemen om ervoor te zorgen dat de temperatuur in huis tijdens de zomermaanden niet te hoog oploopt. Dit kan bijvoorbeeld worden gerealiseerd door het voorzien van een oversteek of door gebruik te maken van zonwerend glas.
Meer informatie over dit onderwerp vind je op TNO.nl
- Wat met de isolatie en ventilatie in duurzame gebouwen?
Tot slot spreekt het voor zich dat er voor duurzame gebouwen geldt dat er een goede isolatie moet worden gerealiseerd. Een goede isolatie is in de praktijk eigenlijk één van de meest efficiënte en tevens ook belangrijke investeringen die je kan doen. Dit gezegd hebbende, wanneer je woning op optimale wijze is geïsoleerd betekent dit uiteraard ook dat ze moet worden geventileerd. Alleen op deze manier is het immers mogelijk om een gezond leefklimaat binnenshuis te creëren. Hoe dan ook, ben jij ook geïnteresseerd in het realiseren van duurzame gebouwen? Dan is het zeker de moeite waard om rekening te houden met de verschillende aandachtspunten zoals aangegeven hier op deze pagina.