Welk dak is het meest geschikt voor zonnepanelen?

Welk dak is het meest geschikt voor zonnepanelen?

Zonnepanelen zijn de toekomst voor het wekken van elektriciteit. Veel mensen zeggen dat over een aantal jaar ieder huis vol ligt met zonnepanelen, maar niet elk dak is geschikt voor zonnepanelen. Het maakt niet uit hoeveel ruimte er is, uw dak moet voldoende zon krijgen om de zonnepanelen energie te laten opwekken. Hoe weet je of jouw dak geschikt is voor zonnepanelen? Je leest het in deze blog.

Zonnepanelen op je dak

Wist je dat het gemiddelde aantal zonuren in Nederland 1525 uur per jaar is? Dat is best veel voor dit inconsistente weer hier. In Noord-Holland ligt het gemiddelde net iets hoger, namelijk 1650 uur per jaar. En De Achterhoek heeft er iets minder: 1400 uur per jaar.

Om zonnepanelen zo efficiënt mogelijk te maken, moet je een plek hebben waar je de meeste zonuren vangt. Daarom werken zonnepanelen op het zuiden van uw dak het beste, maar in het oosten en westen doen ze het ook vrij goed.

Plat of schuin dak

Hoe zonnepanelen worden geïnstalleerd hangt af van uw dak. Je plaatst ze anders op een schuin dak dan op een plat dak. In de meeste gevallen hebben zonnepanelen op een plat dak een kantelhoek nodig om zoveel mogelijk zon op te vangen. Een hoek van 35 graden is het meest ideaal omdat ze dan het meeste zonlicht opvangen. Zonnepanelen op een schuin dak hebben meestal al de juiste hoek, maar de afstelling kan ook worden gedaan op een schuin dak als de hoek niet 35 graden is.

Schaduwrijke gebieden

Zonnepanelen kunnen ook energie opwekken in de schaduw. Het hangt af van het type zonnepaneel dat u koopt. De een is hier beter in dan de ander. Het kan voor het geheel mooier zijn voor om op uw hele dak zonnepanelen te plaatsen. Hierdoor is het een geheel en niet allemaal losse stukken. Doet u dit wel, dan is het verstandig om deze panelen te voorzien van een eigen micro-omvormer zodat de prestaties van andere panelen niet vermindert.

Financiering

Zonnepanelen zijn handig en kunnen veel kosten besparen, maar het aanleggen is niet goedkoop. In veel gevallen kunt u uw hypotheeklening verlengen of een extra lening nemen om zonnepanelen te kopen. Zonnepanelen kun je ook samen met de buren kopen. Zeker als je in een rijtjeshuis woont of een twee onder één kap woning hebt.