Welke soorten dakbedekking zijn geschikt voor een plat dak?

Welke soorten dakbedekking zijn geschikt voor een plat dak?

Laten we eerlijk zijn, niemand wil graag een plat dak vervangen. Het is niet zo spannend als een nieuwe auto of de nieuwste gadget. Het is niet zo mooi als een handtas en het is een stuk duurder dan een paar schoenen. Maar het is een feit dat als je bestaande platte dak je huis niet langer beschermt, het moet worden vervangen. Dus wat zijn je opties? Moet je kiezen voor een traditionele platte dakbedekking of investeren in moderne PVC- of EPDM dakbedekking? Wat zijn de voor- en nadelen?

 

Traditionele dakbedekking van vilt

Traditioneel worden platte daken zijn bedekt met vilt – een papier- of vezelmateriaal dat is geïmpregneerd in bitumen en vervolgens is bedekt met een laag grind om het vilt te beschermen tegen de elementen. Vilt is de goedkoopste optie als het gaat om vervanging van platte daken, maar het heeft nogal wat nadelen. Helaas heeft het de neiging om te lekken of beschadigd te raken door plasjes water en dit betekent dat ze waarschijnlijk niet langer dan 10 tot 15 jaar meegaan.

 

Bitumen dakbedekking

Moderne bitumen daken hebben betere uitzetting- en samentrekeigenschappen dan hun oudere tegenhangers en kunnen tot 20 jaar meegaan, maar ze moeten regelmatig onderhouden en gecontroleerd worden. Bovendien kunnen ze gemakkelijk worden beschadigd door voetgangers en ladders, vooral in de warmere zomermaanden. Bovendien zijn ze niet de meest aantrekkelijke optie, eventuele reparaties zullen resulteren in patches die gemakkelijk zichtbaar zijn voor het blote oog. Als je de traditionele route kiest, raden we je aan deze alleen te gebruiken in gebieden die je niet ziet.

Opgebouwde dakbedekking (BUR)

Ook bekend als ’teer en grind’ daken, BUR bestaat uit laag na laag bitumen, met een laatste laag grind er bovenop om het membraan te beschermen. BUR wordt al meer dan een eeuw gebruikt; ze zijn zeer duurzaam en bestand tegen voetstappen. Deze dakbedekking is echter ook ongelooflijk zwaar. Mogelijk moet je materialen toevoegen aan de ondersteunende structuren van je dak of zal je vervangende dak meer schade aanrichten dan goed.

 

PVC enkellaags membraansystemen

Dit type systeem is aantoonbaar het meest populair als het gaat om vervanging van platte daken. PVC-membranen zijn sterk en duurzaam en naden zijn warm gelast om een ​​100% waterdichte afdichting te vormen. In feite zijn de naden sterker dan het membraan zelf! PVC dakbedekking is vrijwel onderhoudsvrij en kan, mits correct geïnstalleerd, worden gebruikt als basis voor daktuinen en terrassen. PVC enkellaags membraansystemen zijn ook zeer energiezuinig omdat ze de energie van de zon niet absorberen, maar reflecteren. Het is niet de goedkoopste optie dakbedekking, maar PVC-membranen krijgen meestal een levenslange garantie, dus als je over het geld beschikt, zijn de voordelen groter dan de kosten.

 

EPDM dakbedekking

Ook bekend als een rubberen dak, EPDM dakbedekking is een voordelige optie. Het is goedkoper dan een PVC dakbedekking en wordt vaak geleverd met een garantie van 25 jaar. Rubberen daken zijn licht, sterk en slijtvast en bestand tegen voetverkeer zonder schade. De naden en warmgelaste verbindingen zijn echter niet zo sterk als hun tegenhangers in pvc. Bovendien kan EPDM warmte absorberen, wat kan resulteren in hogere energierekeningen om je huis te verwarmen. De witte EPDM dakbedekking reflecteert juist de zon en is zeer energiezuinig.

Glasvezel dakbedekking

Glasvezel GRP kan in elke gewenste kleur worden vervaardigd en wordt meestal in één tot twee lagen met een voegloze afwerking gelegd. Het is weerbestendig, zeer bestendig tegen beschadigingen en alle reparaties die moeten worden uitgevoerd, zijn gemakkelijk uit te voeren en bijna onzichtbaar. De meeste daken van glasvezel hebben een garantie van 25 jaar, maar in werkelijkheid kunnen ze veel langer meegaan. Qua duurzaamheid en uiterlijk is glasvezel een winnaar, maar er zijn wel kosten aan verbonden. Deze optie is de duurste.

3 thoughts on “Welke soorten dakbedekking zijn geschikt voor een plat dak?

  1. Wij hebben voor EPDM dakbedekking gekozen voor vernieuwing van het platte dak van onze vakantiebungalow. Het dak moest begaanbaar worden. Daarom vonden we dit de beste optie. We zijn er erg tevreden over. De bungalow staat in een bosrijk gebied. We hebben hoe dan ook geen last van hogere energierekeningen.

  2. Er zijn tegenwoordig veel verschillende soorten dakbedekking te vinden. Ik heb mij laten adviseren toen ik mijn dak moest laten renoveren. Ook zijn er in deze tijd veel duurzame materialen verkrijgbaar die lang meegaan!

  3. Wij moeten binnenkort de dakbedekking vervangen van onze garage. Op de garage ligt een plat dak. Het is interessant om te lezen dat PVC bijna onderhoudsvrij is, dat klinkt als een goede optie voor ons. We zullen ons door een professional laten informeren, dan weten we zeker dat we een goede keuze maken.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *