Zo duurzaam en hygiënisch mogelijk zwemmen in je eigen achtertuin

Zo duurzaam en hygiënisch mogelijk zwemmen in je eigen achtertuin

Een zwembad aanschaffen, opbouwen en gereed maken om verantwoord in te kunnen zwemmen kost veel tijd, geld en energie. In een opzet of opblaaszwembad voor in de tuin gaat al snel een paar duizend liter water. Stilstaand water bij warme temperaturen vormt een broeikas voor bacteriën en algen. In deze blog geven wij je graag wat handige tips die jij kunt gebruiken om jouw zwembad zo fris en schoon mogelijk te houden. Kijk ook even bij Vikingchoice voor de voordeligste zwembaden en losse zwembadaccessoires.

De noodzaak van een krachtige pomp met filtersysteem

Grote opblaas of opzetzwembaden voor in de tuin worden vrijwel altijd geleverd met een elektrische waterpomp met ingebouwd filter. Dit systeem heeft twee functies. Allereerst zorgt het voor watercirculatie. In stromend water is de kans op bacteriën- en algengroei aanzienlijk minder als in stilstaand water. Ook zorgt het filter voor de filtratie van zand, bladeren en ander klein afval. Het filter dient regelmatig gecontroleerd, schoongemaakt en uiteindelijk vervangen te worden. Dit draagt ook bij aan een langere levensduur van het zwembadwater.

Hoe je voor PH-neutraal zwembadwater zorgt

De PH-waarde van zwembadwater zegt iets over de zuurtegraad van het water. De PH-waarde wordt aangegeven tussen de waarde 1 en 14. Optimaal zwembadwater moet een PH-waarde van 7.2 tot 7.6 hebben. Een opzetzwembad met pomp helpt om het water langer schoon te houden. Echter is dit niet voldoende om een goede PH-waarde te realiseren. Hiervoor gebruik je chloortoevoegingen, zuurstoffen en andere zwembadchemie producten. Doseer altijd volgens de instructies van de fabrikant!

Welk type filter gebruikt mijn zwembad?

Rond, vierkant of rechthoekig. Buitenzwembaden zijn in verschillende vormen en afmetingen te koop. Een ding hebben ze vaak gemeen! En dat is het gebruik van een externe filterpomp. Deze pompen gebruiken een inzetfilter die je binnenin de pomp plaatst. Bekende merken zoals Intex, Bestway en Avenli gebruiken allemaal verschillende filters. Ze zijn dus helaas niet universeel toepasbaar. Op het filter in jouw pomp zie je op de siliconen uiteinden altijd een cijfer 1, 2 of 3 zijn. Dit kan vermeld staan in cijfers, maar ook met Romeinse letters. Goed controleren dus voordat je een nieuw filter besteld. Wil je geen gedoe meer met losse filters? Kijk dan naar een krachtige zandfilterpomp. Deze pompen geven jou de grootste vorm van hygiëne.