Zo leg jij duurzaam een oprit aan

Zo leg jij duurzaam een oprit aan

Duurzaamheid thuis zit ‘m in heel veel (kleine) dingen: van isolatie van het huis, tot de materialen die je kiest. Staat er binnenkort een nieuwe oprit op de agenda, en wil je deze zo duurzaam mogelijk hebben? Let dan even op, want wij hebben de tips om jouw oprit te verduurzamen door voor de juiste bestrating te gaan.

Waarom goed opletten?

De keuze van de juiste bestrating heeft veel invloed op hoe duurzaam een oprit is. Denk hierbij niet alleen aan het materiaal en hoe duurzaam het product gemaakt is, maar ook aan het onderhoud. Moet jouw oprit elk seizoen met de hogedrukreiniger schoongemaakt worden? Dan is hij verre van duurzaam. Of verschuift en verzakt de hele oprit om de haverklap waardoor jij weer een trilplaat moet huren, of zelfs kopen bij bijvoorbeeld 1eKeus? Dan scoor je ook weinig punten op het gebied van duurzaamheid. Let daarom even goed op!

Kleiklinkers of betonklinkers?

Wil jij een klassieke, maar vooral ook stevige oprit? Dan is een klinker-oprit hetgeen wat jij zoekt! Ze worden gemaakt uit klei of beton, en precies daar zit het grote verschil! Kleiklinkers zijn duurder dan betontegels, maar ook een stuk duurzamer. Dit komt onder andere door de onderhoudsvriendelijkheid van kleiklinkers. Verder is het een natuurlijk product én heeft het een authentieke look!

Welke tegels?

Naast klinkers kun je uiteraard ook voor tegels kiezen! Dan is het echter juist slim om wél voor de tegels van beton te gaan. Deze zijn heel sterk, duurzaam en slijtvast. Ze zijn bovendien goed bestand tegen vorst. Het enige nadeel: ze zijn iets minder kleurvast dan tegels van natuursteen. 

Tegels iets te klein? Kijk dan eens naar betonplaten! Deze zijn een stuk groter. 

Grasdallen: lekker groen!

Wil jij het een stuk groener hebben? Kijk dan eens naar grasdallen! Dit zijn tegels, maar die hebben rondom openingen zodat daar gras kan groeien. Dit ziet er niet alleen heel natuurlijk uit, maar is ook nog eens geweldig voor de natuur. Water kan gewoon in de grond zakken: mega duurzaam! Je hebt de keuze uit zowel kunststof als betonnen grasdallen. De kunststof variant is licht van gewicht en kan makkelijker geplaatst worden. Betonnen grasdallen worden echter vaker gekozen omdat deze sterker zijn.

Naast deze opties kun je ook voor steentjes (grind of split) en natuursteen kiezen. Deze staan alleen niet erg om hun duurzaamheid gekend.