Zolder verbouwen? Hier moet je op letten!

Zolder verbouwen? Hier moet je op letten!

Voor veel mensen is een zolder gewoon een ruimte waar van alles wordt bewaard, maar je kunt er veel meer mee doen. Het is daarom een goed idee om je zolder te renoveren en er een mooie nieuwe bestemming aan te geven. U kunt er bijvoorbeeld een extra slaapkamer op zolder van maken, een loungeruimte of een bureau. Hier vindt u praktische tips voor het renoveren van uw zolder.

Bewaar de authenticiteit

De zolder is een van de weinige kamers waar u nog de basisconstructie van uw huis kunt zien: de balken, de dakconstructie, de muren, … Deze delen hebben zeker hun charme en stralen authenticiteit uit. Het is dan ook een goed idee om deze authenticiteit te behouden bij de renovatie van de zolder. Om de charme van deze delen niet te verbergen achter een isolatielaag, kunt u ervoor kiezen om de isolatie van buitenaf aan te brengen. Zo behoudt u de authenticiteit, maar heeft u toch een goed geïsoleerde ruimte

Draagkracht van de vloer

De draagkracht van de vloer is zeer belangrijk voor de stabiliteit van de constructie. In sommige gevallen zal er een nieuwe draagvloer moeten worden gelegd, bijvoorbeeld als er na de zolderkamerrenovatie zwaar meubilair of een biljarttafel wordt geplaatst. De vloer moet sterk genoeg zijn om dit gewicht te weerstaan. Ook bij het leggen van een nieuwe draagvloer kan isolatie worden toegepast. Dit zal voornamelijk geluidsisolatie zijn om het geluid te dempen.

Licht

Als je de zolder intensief wilt gebruiken, wil je natuurlijk dat er genoeg licht is. Wilt u uw zolder renoveren, dan moet u ook op de ramen letten. Zo kan de slimme plaatsing van dakramen een modern tintje aan uw zolder geven. Ook het plaatsen van een dakkapel behoort tot de mogelijkheden bij een zolderrenovatie. Dit zorgt voor veel extra ruimte, zodat uw zolder een volwaardige ruimte wordt.

Zoldertrap

Als u vaak gebruik wilt maken van de gerenoveerde zolder, is de toegankelijkheid zeker een van de belangrijkste punten. Daarom moet je een goede zoldertrap kopen, als je wil dat je project slaagt. Als de trap te smal is, kunt u bijvoorbeeld zorgen voor een luik waarmee u gemakkelijk uw meubels op zolder kunt krijgen. Ook hier is een dakkapel een optie: deze constructie biedt veel ruimte, zodat u zeker genoeg ruimte heeft om meubels of een biljarttafel op zolder te krijgen.