Duurzaam renoveren, zo bespaar je geld op je woning

Duurzaam renoveren, zo bespaar je geld op je woning

Het begrip ‘duurzaam’ is relatief breed in Nederland. Maar vaak wordt de koppeling met het milieu wel gelegd. En als je dan ook je woonlasten nog eens flink kunt verminderen, is dat natuurlijk extra mooi. Het is mogelijk en we geven je graag een paar goede tips op dit gebied.

Renoveren is al duurzaam

Als je kiest om te renoveren in plaats van nieuwbouw, boek je al een grote winst voor het milieu. Je gaat tenslotte hergebruiken in plaats van een pand te slopen en er een nieuw gebouw neer te zetten. Hiermee bespaar je meteen veel CO2. Bovendien zal de renovatie jouw pand van betere kwaliteit zijn en daardoor bereik je ook positieve milieueffecten. En renoveren is gewoon veel goedkoper dan nieuwbouw. Goed zijn voor het milieu mag ook goed zijn voor je portemonnee.

Verlengen van de levensduur van een gebouw

Door een gebouw te renoveren kies je voor een duurzame manier van bouwen. Je bespaart veel materialen en als er geen nieuwbouw hoeft te komen op een andere locatie betekent dat minder wegen, riolering en andere voorzieningen. Maar bovendien kun je bij het renoveren ook meteen kiezen om de woning energiezuiniger en gezonder te maken. Denk bijvoorbeeld eens aan kunststof kozijnen om bestaande kozijnen te vervangen. Je vindt online bijvoorbeeld uitstekende kunststof kozijnen in Alphen aan de Rijn en omgeving. Voor duurzaam renoveren bestaan vaak ook subsidies. Informeer hier ook altijd naar. 

Bespaar op fossiele brandstoffen

Als je besluit je woning of pand duurzaam te renoveren, is het ook verstandig om meteen te kijken naar mogelijkheden van herbruikbare energie. Zonnepanelen zijn een uitkomst en steeds meer in opkomst in ons land. Bekijk eens wat de terugverdientijd is in jouw situatie en maak je geïsoleerde woning super duurzaam. Maar een zonneboiler is zeker ook een optie en dit is nog eenvoudiger. De zon levert je de gratis warmte om water op temperatuur te brengen en dat bespaart jou gas. Dat is in een tijd dat er onduidelijkheid bestaat over het toekomstig gebruik van aardgas een prettig idee.

Isolatie

Het isoleren van een woning is wellicht de beste manier om duurzaam te renoveren. En het maakt een woning of pand ook gewoon behaaglijker. Vaak verdien je dergelijke kosten in 1 tot 5 jaar alweer terug door een lagere energierekening. Denk bijvoorbeeld aan dubbel of zelfs driedubbel glas om het pand nog beter te isoleren. In nieuwe kunststof kozijnen geeft dit soort energiebesparend glas meteen een effect en is goed voor milieu en zorgt voor lagere woonlasten.

Spaar het milieu en geld

Duurzaam renoveren is de manier om milieu en geld te sparen. Met de bovenstaande tips is het mogelijk om je woning meer waarde te geven en bovendien op de lange termijn geld te besparen. Natuurlijk denk je bij duurzaam renoveren ook nog eens aan het milieu. Zo snijdt het mesje aan twee kanten. Je huis energieneutraal maken is zeker een goed idee.