Duurzaam verbouwen doe je zo

Duurzaam verbouwen doe je zo

Duurzaam bouwen wordt steeds belangrijker. Dat geldt niet alleen voor nieuwbouw, maar ook voor verbouw. De regels voor nieuwbouw zijn dan wel strenger dan die voor verbouw, maar dat betekent niet dat je bij verbouw geen rekening kunt houden met duurzaamheid. Sterker nog: er is toch niets mooiers dan uit eigen overtuiging duurzaam verbouwen? Maar hoe doe je dat? Wanneer je bijvoorbeeld een stuk aanbouwt aan je woning, kun je kiezen voor een architect en aannemer die duurzaamheid hoog in het vaandel hebben staan. Maar hoe zit dat met een dakkapel? Het antwoord: kies voor de juiste prefab dakkapel. Wanneer je kiest voor een echte specialist, kies je voor een zeer duurzame vorm van verbouwen. Vanwege de manier waarop de dakkapel geproduceerd wordt, maar ook omdat deze zeer lang en met minimaal onderhoud mee gaat.

Waarom is een prefab dakkapel duurzaam?

De technologie op het gebied van dakkapellen heeft zeker niet stilgestaan. Nog niet zo heel lang geleden waren prefab dakkapellen eerder uitzondering dan regel. Inmiddels is het overgrote deel van alle dakkapellen prefab. En waarom ook niet? Het biedt eigenlijk alleen maar voordelen. Tenzij het gaat om een dak met een zeer afwijkende vorm of bijzondere maten, is een prefab kapel vrijwel altijd mogelijk.

Natuurlijk vormen de kosten van een prefab dakkapel een belangrijk argument om hiervoor te gaan. Prefab dakkapellen zijn goedkoper om te vervaardigen, omdat zij al in de fabriek/werkplaats kunnen worden gemaakt en niet pas op locatie. Dit scheelt tijd, mankracht en materialen. Het positieve gevolg is dat je als consument ook minder betaalt voor een prefab dakkapel. Dat is natuurlijk altijd fijn.

Maar hoe zit het dan met de duurzaamheid? Ook vanuit dit oogpunt is investeren in een prefab dakkapel een verstandige keuze. Wie oudere dakkapellen bekijkt, ziet vaak dat deze in matige staat verkeren. Dit is omdat deze veel onderhoud vereisen. Schilderwerk, reparaties, aanpak van houtrot… dit kost allemaal materialen en er wordt bovendien vaak gewerkt met schadelijke stoffen. Moderne, prefab dakkapellen zorgen niet alleen voor minder afval: ze worden ook een stuk milieuvriendelijke geproduceerd en omdat ze bestaan uit duurzame materialen vereisen ze minder onderhoud.

Kan het vergunningsvrij?

Een dakkapel vergunningsvrij plaatsen is bij een prefab exemplaar vaak goed mogelijk. In de meeste gevallen zal er geen vergunning benodigd zijn. Of er vergunningsvrij een dakkapel kan worden geplaatst, dient per geval bekeken te worden. Er zijn in elk geval duidelijke regels die zeer schappelijk zijn. Een dakkapel van gemiddelde afmetingen mag al snel zonder vergunning worden geplaatst. 

Wie op een duurzame en kostenefficiënte wijze meer ruimte wil creëren in een ruimte met een schuin dak, kan geen betere keuze maken dan een prefab dakkapel. Tegenwoordig is zo’n dakkapel veelal in slechts een dag geplaatst en kun je direct profiteren van een ruimte die veel functioneler is. Zo zorg je bijvoorbeeld voor meer ruimte in een slaapkamer of maak je een volwaardige kamer van een rommelzolder.